Sık karşılaşılan sorunlardan biri telefonunuzun şarj olmamasıdır. Telefonunuz hiç şarj olmuyorsa, teknik desteğe başvurmadan önce sorunu çözmenin birkaç yolu vardır. Bu yöntemleri denedikten sonra sorunu kolayca çözebilmelisiniz. Ama her şeyden önce, tüm akıllı telefonlarda ve tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi, telefonunuzu kapatıp tekrar açmayı deneyin.
Diğer yöntemlerden bahsetmeden önce, telefonunuzdaki sorunları bulmanıza yardımcı olabilecek bir uygulamadan bahsetmek istiyorum. Telefonunuz kapalıysa, şarjı yoksa veya açıksa maalesef Android kullanıcıları için tasarlanmış bu uygulamayı kullanamazsınız. Bu durumda, doğrudan makalenin geri kalanında belirtilen çözümlere atlayabilirsiniz.
Günümüzde çoğu insan akıllı telefon kullanıyor. Akıllı telefonların en büyük sorunlarından biri şarj olmamaları. Bu çok garip durumda tabi ki servise başvurmadan bu sorunu çözebilirsiniz telefonum neden şarj olmuyor bu sorunu çözebilirsiniz. Telefonunuz şarj olmuyorsa yapmanız gerekenleri bu yazımızda listeledik.
Şarj kablosu prize takılıyken şarj olmuyorsa veya şarj sırasında sıkışırsa şarj yuvası toz, iplik, pamuk vb. metal levye. Sorun teknikse, bu basit ve yaygın adımları deneyebilirsiniz…
Telefonum şarj olmuyorsa ne yapmalıyım?
Yukarıdaki sorunla karşı karşıyaysanız, önce aşağıdaki çözümleri deneyebilirsiniz:
- Kılıfı telefonunuzdan çıkarın.
- Şarj kablosunu kontrol edin.
- Farklı bir güç kaynağı deneyin.
- Telefonunuzun pilini değiştirin.
- Bir süre cep telefonunuzu kullanmayı bırakın.
- Telefonunuzun şarj portunu kontrol edin.
Kılıfı telefonunuzdan çıkarıp şarj etmeye çalışırsanız ısınma veya elektrik sorunları yaşayabilirsiniz. Ayrıca, cihazınıza güç gelip gelmediğini ve diğer etkinliklerin onu yavaşlatıp yavaşlatmadığını anlamanıza da yardımcı olur.
Kılıfı telefonunuzdan çıkarın
Yanlış takılan kablolar, akıllı telefon şarj sorunlarında düşündüğünüzden çok daha büyük bir rol oynar. Şarj kablolarının tam olarak oturmamasının ana nedenlerinden biri, kullandığınız durumdur. Bu nedenle, telefonunuzu bir kılıfla şarj etmeye çalışıyorsanız, bir sonraki adıma geçmeden önce kılıfı çıkarın ve kablonun şarj bağlantı noktasına tam olarak bağlı olduğundan emin olun.
Şarj kablosunu kontrol edin
Telefonunuz şarj olmuyorsa bunun en yaygın nedenlerinden biri şarj kablosunun hasar görmüş olmasıdır. Çünkü kablolar sürekli bükülür ve bükülür. Kablolar en zor kısımdır ve taşıma sırasında güvenli bir şekilde tutulması zordur. Bu nedenlerden dolayı, şarj kabloları diğer bileşenlerden daha hızlı yıpranır ve bozulur.
Elbette herkes kabloyu açıp kontrol edemez. Bu nedenle dışarıdan müdahale ile test edilebilecek çözümler aramak gerekebilir. Örneğin, şarj kablosu soketinin temiz olduğundan emin olun. Evde farklı kablolarınız varsa onları deneyin. En kötü durum senaryosu, başka birinden bir kablo ödünç alın ve kablonun sağlam olduğundan emin olun.
Farklı bir güç kaynağı deneyin
Şarj bileşenlerinin testine geçmeden önce kullanılmış güç kaynağının değiştirilmesi önerilir. Çünkü sorun aslında şarj kablosunda ya da şarj adaptöründe olmayabilir. Bu arada, farklı bir güç kaynağı deneyin. Bu, kullandığınız prizi değiştirmeniz gerektiği anlamına gelmez. Tabii ki, önce farklı bir priz deneyin. Zaten denediyseniz, kullanıyorsanız uzantıları veya çoğaltıcıları kaldırmayı deneyin. Bu işe yaramazsa, telefonunuzu bilgisayarınızdaki farklı bir USB bağlantı noktasına bağlamayı deneyin. Benzer şekilde, telefonunuzu bir bilgisayardan şarj etmeye çalışıyorsanız, diğer adımlara geçmeden önce fişe takıp şarj etmeyi deneyin.
Prizden bilgisayara geçtiğinizde sorun ortadan kalkıyorsa sorun kullandığınız adaptör veya prizdedir. Farklı bir prize geçmek sorunu çözmezse, yeni bir şarj adaptörü almanın zamanı gelmiş olabilir.
Telefonunuzun pilini değiştirin
Çoğu akıllı telefon artık eski telefonların yaptığı gibi pili çıkarmanıza izin vermiyor. Telefonunuzun bir bataryası vardır ve bataryada bir sorun olup olmadığını anlamak için bataryanın sıvı sızdırıp sızdırmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu durumla karşılaşırsanız, telefonunuzun şarj olmasıyla ilgili sorun büyük olasılıkla pilinizden kaynaklanmaktadır. Bitmiş bir pilin hemen değiştirilmesi gerektiğini unutmayın. Pil sorunlarını gözetimsiz bırakmak çok tehlikeli olabilir.
Telefonum neden şarj olmuyor?
Telefon hiç şarj olmuyor. İki ana neden tıkalı veya arızalı bir şarj soketidir. Bu parçacıklar, şarj cihazının ucunun ve şarj soketinin dişlerinin birbirine temas etmesini engeller. Bu nedenle, cihaz şarj olmuyor. Çözüm aslında çok basit. Şarj yuvasının içindeki tozu temizlemek için metalik olmayan ince bir nesne (kürdan ucu gibi) kullanın. Cihazınız şarj oluyorsa, lütfen tekrar deneyin. Sorun devam ederse, bir teknisyenin müdahalesini gerektiren bir donanım sorunu yaşıyorsunuz demektir.
Telefonunuzun şarj olmamasının bir başka nedeni de donanımla ilgilidir. Şarj soketim çalışmayı durdurdu. Bu da aşağıdaki nedenlerden kaynaklanmaktadır. Şarj soketi, nem veya sıvılarla temas ettikten sonra oksitlenebilir. Cep telefonu zorla şarj cihazına takılmış veya şarj cihazından çıkarılmış olabilir. Şarj soketi darbe aldıktan sonra kırılabilir veya çatlayabilir. Elbette şarj soketinin dişleri de zarar görebilir. Bu tür sorunlarda cep telefonları genellikle şarj olmuyor. Alternatif olarak, şarj ucuna yukarı/aşağı, sağa/sola basarsanız şarj olur ancak şarj olmaz. Bu sorunun çözümü şarj soketini değiştirmektir.
Telefon şarj olmuyor sorunu
- Başka bir güç kaynağı deneniyor.
- Şarj kablosunu kontrol edin.
- Şarj olurken telefonunuzu kullanmayın.
- Telefonunuzun şarj portunu kontrol edin.
- Telefonun pili şişmiş.
Telefonunuz hiç şarj olmuyorsa, teknik desteğe başvurmadan sorunu çözmek için yukarıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz. Örneğin, telefonunuzu şarj etmeye çalışırsanız ve başarılı olursa, sorunun nedenini göreceksiniz. Bu yöntem yeterli değilse, cihazla ilgili sorunları aramanın başka yolları da vardır. Lütfen tekrar deneyin.
Şarj soketi nasıl değiştirilir?
Şarj soketinin değiştirilmesi profesyonel ve tecrübeli bir telefon teknisyeni tarafından yapılmalıdır. Modifikasyonun yapıldığı bakım odası, cihazın zarar görmemesi için gerekli tüm şartları sağlamalıdır.