Akıllı telefonlar, akıllı saatler, robot süpürgeler, özellikle Japonya ve Güney Kore gibi teknolojiyle iç içe yaşayan ülkelerde karşımıza çıkan ve insanlara hizmet vermeye başlayan robot garsonlar… Günümüzde; teknoloji hayatımızda çok önemli bir yere sahip. Bununla birlikte; teknolojinin her geçen gün değişmesi ve gelişmesi, kullanım alanlarını da arttırıyor. Yakın geçmişte; tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan pandemi döneminde teknoloji ve teknoloji kullanımının da üst seviyelere çıktığını hepimiz gayet iyi biliyor ve hatırlıyoruz. Son olarak; elektrikli otomobiller ve yapay zeka kullanımı sıkça karşılaştığımız teknoloji trendleri. Bu durum bize teknolojinin gelişme konusunda hız kesmeyeceğini ve bundan sonra ki yıllarda da yeniliklerle karşımıza çıkacağını çok açık ve net bir şekilde gösteriyor. Peki 2024 yılı ve sonrasında bizi hangi teknolojik yenilikler bekliyor? İşte 2024 Yılı ve Sonrasında Takip Etmeniz Gereken Teknoloji Trendleri…
Yapay Zeka
Son yıllarda; en çok karşılaştığımız teknolojik ürünlerin başında yapay zeka geliyor. Her ne kadar; son 10 yılda önemli bir mesafe katemiş olsa da, insanların yaşam tarzlarını ve nasıl çalıştıkları konusunda başlangıç aşamasında olması nedeniyle gelişme aşamasında olduğu kabul ediliyor. Buna rağmen günümüzde kullanım alanı oldukça fazla. Görüntülü konuşma, ses ve yüz tanıma, mobil asistanlar, araç paylaşım uygulamaları, navigasyon cihazları gibi birçok farklı alanda kullanılıyor.
5G ve Gelişmiş Bağlantı
Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte; ilk önce 3.5 G, daha sonra da 4.5 G kavramları karşımıza çıkmaya başladı. Son olarak; 5G teknolojisi hayatımıza yavaş yavaş girmeye başladı diyebiliriz. 5G’nin hayatımıza girmeye başlaması; birçok farklılık ve kolaylığı da beraberinde getirdi. Bunlardan en önemlisi akıllı telefonların artık daha rahat ve verimli şekilde kullanılması. Bu teknolojinin getireceği en büyük ve en önemli özellikler ise; yüksek hızda internet erişimi, kısa sürede video ve müzik indirebilme.
Edge Bilişim
Henüz yeni yeni ismi duyulan ve pek fazla bilinmeyen bir teknoloji Edge Bilişim Teknolojisi. Bu teknolojinin açıklamasını yapmak ve hangi alanlarda kullanıldığı konusunda bilgi vermek, bilmeyenler için faydalı olacaktır. Edge Bilişim Teknolojisi; yüksek hızda ve düşük gecikme süresiyle veri işleyebilme teknolojisi anlamına geliyor. Ayrıca hesaplamaların depolama sistemlerine daha yakın şekilde yapılmasını sağlar.
Davranışların İnterneti
Lot cihazlarının; Lob interneti kullanarak işletmelerin müşterilerin davranışlarını takip etmesi ve kendi kanallarından faydalanmak için kullanması denebilir. Daha anlaşılır şekilde örnek vermek gerekirse; bir sağlık izleme uygulaması, fiziksel aktivite rutini, uyku düzeni, diyet programı gibi alışkanlıklar ve diğer günlük aktiviteleriniz hakkında bilgi toplayabilir. Daha sonrasında bu bilgileri kişisel sağlık planı oluşturmak ve davranışlarınızı iyileştirmek amacıyla kullanabilir. Gelecekte böyle bir teknolojinin olacağı öngörülüyor.
Quantum Hesaplama
Bundan birkaç yıl öncesinde adı duyulmaya başlayan Quantum hesaplama, gelecek yıllarda önemli bir teknoloji olarak karşımıza çıkacak. Quantum hesaplama teknolojisini daha anlaşılır şekilde açıklamak gerekirse; verileri herhangi bir kaynaktan bağımsız olarak, verileri anında sorgulama, izleme, yorumlama veya hesaplama ve buna göre hareket etme anlamına geliyor. Günümüzde bankalar ve finans sektöründe faaliyet gösteren firmalar quantum hesaplamayı kullanmaya başladılar bile. Bu teknoloji sayesinde dolandırıcılığı tespit etmek mümkün olabiliyor. Ayrıca yüksek frekansta e-ticaret yaparken de quantum hesaplama teknolojisinden faydalanabilirsiniz. Kuantum bilgisayarların, normal bir bilgisayardan çok daha hızlı olması başta bankacılık olmak üzere, bu teknolojiden faydalanan firmalar için oldukça avantaj sağlayan bir durum.
Siber Güvenlik
Günümüzde kullanılan akıllı telefonlar ve laptoplar başta olmak üzere, birçok teknolojik cihazı yakından ilgilendiren konulardan birisi de güvenlik, daha doğrusu siber güvenlik. Günlük hayatta ev ve iş yerlerinde kullandığımız bilgisayarlar, iletişimin önemli bir parçası olan akıllı telefonlar sık sık güvenlik tehditlerine maruz kaldığı için, siber güvenlik teknolojisi de gelecekte popülerliğini koruyan teknolojier arasında yer alacaktır. Bununla birlikte yeni antivirüs programları, elektronik cihazların korunması için yeni yöntemler de karşımıza çıkabilir.
Arttırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik
Son yıllarda adından sıkça söz ettiren ve karşımıza çıkan teknolojilerden birisi de sanal gerçeklik. Gelecek yıllarda da arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik kavramlarının sıkça duyulacağı muhtemel. Sanal gerçeklik; bilgisayar teknolojilerinden faydalanarak, içinde bulunduğumuz fiziksel dünyanın gerçekçi bir ortamını yaratmakla ilgileniyor. Arttırılmış gerçeklik ise bilgisayar tarafından kullanılan teknolojik ürünleri kullanarak, bu ortamı geliştirmeyi amaçlıyor. Ed-Tech platformları; öğrencilerin öğrenme deneyimlerini daha üst seviyeye taşımak ve iyileştirmek için gelecekte bu teknolojiden çok daha fazla oranda faydalanacak gibi görünüyor.
Sesli Arama
Günümüzde; akıllı telefon kullanıcıları, mevcut internet bağlantısında, Google’ın arama motoru bölümünde yer alan sesli arama özelliğini gayet iyi bilir. Fakat yakın gelecekte sesli arama özelliği çok daha fazla gelişmiş olarak ve daha farklı şekilde, daha farklı yerlerde kullanılmaya başlanacak.
Yüz Tanıma
En önemli iletişim araçlarından birisi olan akıllı telefonların bazı modellerinde yüz tanıma teknolojisi mevcut. Gelecek yıllarda; bu teknoloji daha farklı alanlarda da kullanılacak. Örneğin; internete bağlıo olan ve yüz tanıma teknolojisi ile kullancısını tanıyarak açılan cep telefonlarında araç kilidini açmak da mümkün hale gelecek. Yada bir binaya sadece yüz tanıma özelliği ile giriş yapılabilecek.
Otomasyon
Geleceğin teknolojilerinden birisi de otomasyon sistemleri. Covid-19 pandemisiyle birlikte, özellikle gıda sektöründe ve hizmet sektöründe belirtileri görülmeye başlandı bile. Yakın gelecekte bu teknolojinin kullanım alanları çok daha fazla şekilde genişleyecek gibi görünüyor. Sürücüsüz araçlarda teslimat, paketleme işleminin insansız şekilde yapılması gibi pek çok işlem otomasyon sistemi, robotik ve yapay zekanın harmanlanmasıyla ortaya çıkan yeni teknoloji ile gerçekleştirilecek.
Chatbots
Bankacılık ve mobil iletişim sektöründe karşılaştığımız telesekreterlere hepimiz aşinayız. Fakat gelecek yıllarda; bu teknoloji, işletmeleri 7/24 ulaşılabilir kılmayı hedefliyor. Yapay destekli makine öğrenimi sayesinde; yakın gelecekte, işletmelerin müşteri ilişkileri çok daha üst seviyede ve kesintisiz şekilde devam edecek. Bunun en iyi tarafı da 7 gün 24 saat boyunca devam edecek olması.