Google’ın blog barındırma servisi Blogger, yıllardır kullanıcılara ücretsiz servis veriyor. Bu yazıda Blogger’ın tüm ayarlarını tek tek ne işe yaradığını ve nasıl kullanılacağını anlatacağız.
Başlık
Ayarlar’ın ilk başındaki kısım olan başlık ile sitenizin adı ve neyle ilgili paylaşımlar yapacağınızı kısa olarak yazacağınız yerdir.
Açıklama
Açıklama bölümünde sitenizin faaliyet alanları hakkında bilgileri yazacağınız yerdir. Burayı 150 karakteri geçmeyecek şekilde doldurursanız daha iyi olacaktır.
Blog Dili
Blog dili seçimi yaptığınızda paylaşımların tarih, saat, yorumlar alanı, arşivler v.b sizin doğrudan oluşturmadığınız kısımları seçili dile dönüştürülür.
Yetişkinlere Uygun İçerik
Blogunuzda yetişkin bireylere yönelik paylaşımlar yapıyorsanız bu seçeneği aktifleştirin. Ziyaretçilere bir uyarı metni gösterilecektir.
Google Analytics Ölçüm Kimliği
Google’ın site analiz sistemi Analytics kimliğini gireceğiniz yerdir.
Site Simgesi (Favicon)
Favicon yükleme kısmıdır. Buraya 16×16 boyutlarında sitenizi teslim eden bir favori ikonu yükleyin.
Gizlilik
Arama motorlarının sitenizi indexlemesini veya indexlememesini isteyebilirsiniz.
Blog Adresi
Site adresi değiştirme kısmıdır. Buradan site adresinizin değiştirmek çok kolaydır.
Özel Alan Adı
Üçüncü taraf bir alan adı sağlayıcıdan aldığınız domaini buraya girerek aktif edebilirsiniz. (Bunun için dns kaydı eklemek gerekir)
Yedek Alt Alan Adı
Subdomain diye tabir edilen alt.siteniz.com ikinci bir site eklenebilir.
Alanı Yönlendir
Bu kısımda da www yönlendirmesi yapılabilir. Aktif edildiğinde siteniz.com olan adresiniz www.siteniz.com‘a yönlendirilir.
HTTPS
Artık bir standart haline gelen https güvenli bağlantı protokolünü aktif edip kullanmanıza yarayan Blogger servisidir. HTTPS Yönlendirmesi bölümünde de http gelen sorguyu https‘e yönlendirmesi için açık konuma getirin.
Blog Yöneticileri ve Yazarları
Blogunuza yönetici ve yazarları davet edip yetki verebileceğiniz kısımdır. Bekleyen yazar davetleri: davet gönderdiğiniz ama henüz kabul etmeyen yazar adayları. Daha fazla yazar davet et: buradan yazarları davet edin.
Okuyucu Erişimi
Okuyucu erişimi ayarları ile blogunuzu isterseniz herkese açık, yazarlara özel ve özel okuyucular gibi seçeneklerle erişimini ayarlayabilirsiniz.
Yayınlar
Yayınlar bölümünde blogunuzda yayınladığınız yazılarınız için birkaç tane ayar var. Ana sayfada gösterilen maks. yayın sayısı: rakam olarak girin. Arşivleme Sıklığı: yazıları aylık arşivleme ayarıdır. Mesaj Şablonu: yeni yayın gireceğiniz vakit hazır şablon olmasını istiyorsanız burayı kullanın. Resim lightbox’ı: resimlerin üzerine tıklayınca yer paylaşımlı açılmasını istiyorsanız bu ayarı aktif edin. Resimleri Geç Yükle: sayfaları aşağı kaydırırken resimlerin tek tek yüklenmesini sağlar.
Yorumlar
Yorum ayarlarını detaylı bir şekilde yapacağınız bölüm. Yorum konumu, kimlerin yorum yapabileceği ve yorum takibi için mail bildirimi gibi seçenekler vardır.
E-posta
Blogunuzu e-posta kullanarak yayınlama, yayınlara abone olanlar, abone bildirimleri ayarları yer almaktadır.
Biçimlendirme
Tarih ve saat ayarlarını bu bölümlen yapabilirsiniz. Yayınlar ve yorumların zaman damga ve biçim ayarları bulunuyor. Örneğin; tarih için: ay-gün-yıl veya yıl-gün-ay olarak biçimlendirebilirsiniz.
Meta Etiketler
Yayınlarınıza meta açıklama etiketleri yazarak arama motorlarındaki görünürlüğünüzü artırabilirsiniz.
Hata ve Yönlendirmeler
Özel 404 hata sayfanızı eklemek için html kod ekleme kısmı vardır. Yönlendirmeler başlığında da herhangi bir url’nizi başka bir site içi url’e yönlendirebilirsiniz.
Tarayıcılar ve dizine ekleme
Arama motorları için özel ayarlamalar yapabileceğiniz bölümdür. Ayrıca ads.txt etkinleştirme yeri de buradadır.
Kazanç sağlama
Ads.txt aktifleştirme ve sitenize özel ads.txt metni ekleme kısmı vardır.
Blogu Yönetin
Blog içeriğini yedek alma ve içe aktarma işlemlerini yapabilirsiniz. Buna ek olarak blogunuza yüklediğiniz video ve resimleri de burada listeleyebilirsiniz.
Site feed’i
RSS feed abonelik ayar bölümüdür. Yazıları tam, kısa atlama aralığı veya yok olarak ayarlama yapılabilir. Feed yönlendirmesi, alt bilgi ekleme v.s
Genel
Son olarak Blogger’ın taslak adını verdiği panelini açma/kapama yeridir.