İNTERNET KULLANIMI VE ÇOCUK
Artık bir internet nesli yetişti ve msn denilen programın kullanımında dünya 2.siyiz.
Messenger açık değilse insanlar huzursuz oluyor…
Son yıllarda bilgi ve teknoloji alanında yaşanan hızlı gelişmeler, bilgisayar ve internet kullanımını da hızla yaygınlaştırmıştır. Önceleri bilgi depolama ve hesaplama işlevlerini gören bu teknolojinin günümüzde, eğitimden, reklama, ticari uygulamalardan iletişime birçok alanda kullanılmaya başlamıştır. Böylece, günümüz bilgi ve iletişim toplumunun en yaygın araçlarından biri haline gelen internet, gündelik yaşamımızın bütün alanlarını etkiler duruma gelmiştir.
Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğünün (SAGEM) yaptığı araştırmalar, internetin eğer dikkatli olunmazsa başta çocuklar olmak üzere tüm aileye zarar verdiğini ortaya koydu.
SAGEM tarafından yapılan “İnternet Kullanımı ve Aile Araştırması”nı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kuzu başkanlığındaki bilim adamları hazırladı. Araştırma 26 ilde ve toplam 2bin hanede 18 yaş altı çocuklar üzerinde yapıldı. Raporlaştırılan araştırmaya göre Türkiye’de artık bir “internet nesli” var. İnternet ise adeta çekirdek ailenin bir üyesi haline geldi.
Şimdi internet konusuna girince hemen aklımıza bilgisayarı evden kaldıralım, interneti kapatalım düşüncesi gelmesin. Bilgisayarı kaldırmak, arabaları kaldırıp her yere yayan ulaşmaktır.
Öyleyse ne yapalım? Biz bilgisayarı ve interneti kullanalım. Onun bizi ve çocuklarımızı kullanmasını engelleyelim. Bunun içinde başta temel bilgisayar eğitimini almak şart. Daha sonra fayda ve zarar analizi yapıp, çocuğumuza bunu anlatmalıyız. Yüz yüze dostlukların sanal olmadığını, internetin fazla kullanılması diğer işleri engelleyeceğinden bağımlılık yapacağını iyi anlatalım.
Bizim için yaşam kolaylaştırıcı olan sanal dünya çocuklar için kontrol edilmediğinde sakıncalı olur. Ruhsal, zihinsel ve bedensel yönden zarar verebilir. Kısıtlamasız ortamda çocuklar için çok sakıncalı siteler bulunmaktadır. Chat odalarında, messenger üzerinden sahte isim, yaş ve fotoğraflarla çocuklar aldatılabilir. Yazdıkları sözler sahte olabilir veya bilgisayarınızda bulunan size ait özel bir dosyaya erişebilirler.Bunun yanı sıra çocuk kendi odasına kurulan bilgisayarla yalnız kaldığında kendini hür hissedeceği için ilerleyen zamanlarda çocuğunuzda ruhsal yönden bozukluklar görülebilir. Bu tehlikeleri önlemenin en kolay yolu bilgisayarı ortak kullanılan odaya kurmaktır. Çocuğun odasında, filtre ve koruma programı olmadan, takipsiz bırakmak büyük tehlikedir. Bu nedenle bilgisayar çocuğa özel olmamalıdır. Uzun süre internet başında zaman geçirmesi, sosyalleşmesini engelleyecektir.
Buna rağmen evde bilgisayar olmaması çocuğun internet kafelerde daha kontrolsüz ortamlarda olması demektir. Böyle ortamları takip etmek daha zordur. Bu yazıyı okuduğunuz andan itibaren uzmanlar tarafından hazırlanan aşağıdaki sözleşmeyi çocuğunuzla imzalayıp uygulamaya başlayabilirsiniz.
Bilgisayar ve interneti kullanmak istiyorum ve interneti kullanırken uymam gereken bazı kurallar olduğunu biliyorum:
1) Anne ve babamın benim güvenliğimi ve sağlığımı düşündüklerini biliyorum. Bu yüzden, bilgisayar ve internet konusundaki kurallara uymam konusunda ailemle işbirliği içinde olacağım. İnternetle ilgili yapmamı istemedikleri bir şey olduğunda onların sözünü dinleyeceğim.
2) Adımı, adresimi, telefon numaramı, okulumu, ailemin adını, adresini, telefon numarasını ya da başkalarının beni bulmasını kolaylaştıran herhangi bir bilgiyi, (tuttuğum takım, gittiğim yerler vb.) internette tanıştığım kimseye vermeyeceğim.
3) Aileme sormadan internet aracılığıyla hiçbir şey satın almayacağım ve hiçbir kredi kartı numarası vermeyeceğim.
4) Ailemle konuşmadan internet aracılığıyla sorulan sorulara cevap vermeyeceğim. Hiçbir form doldurmayacağım ya da hiçbir yarışmaya katılmayacağım.
5) Bazı insanların kötü niyetli olabileceklerini ve çocuk olmadıkları halde çocuk gibi davranabileceklerini biliyorum. Bu nedenle internette tanıştığım kişileri aileme söyleyeceğim. Ayrıca yeni tanıştığım kişilerden aldığım mesajları aileme gösterecek ve onların onayı olmadan bu mesajlara cevap vermeyeceğim.
6) Internette hiçbir tartışmaya ya da kavgaya katılmayacağım. Eğer biri benimle tartışmaya ya da kavgaya yeltenirse, onlara cevap vermeyeceğim ve ailemi konudan haberdar edeceğim.
7) Eğer hoşlanmadığım bir şeye rastlarsam ya da ailemin benim görmemden hoşlanmayacağını düşündüğüm bir şeye rastlarsam sayfayı hemen kapatacağım.
8) Eğer bazı kişilerin çocuklara söylenmemesi gereken bir şey söylediğine rastlarsam aileme söyleyeceğim.
9) Internetle ilgili konular hakkında hiçbir şeyi ailemden saklamayacağım.
10) Eğer birisi bana resim gönderirse, görmemem gereken bir siteyi ziyaret etmemi ya da uygun olmayan bir dille konuşmamı önerirse ailemi durumdan haberdar edeceğim. Aynı şekilde yapmamam gereken bir şeyi yapmamı isterse, bunu aileme söyleyeceğim.
11) Ailemin onayı olmadan internette tanıştığım kimseyi telefonla aramayacağım.
12) Ailem yanımda olmadan ve onaylamadan internette tanıştığım kimseyle buluşmayacağım.
13) Internette tanıştığım kimseye, ailemin izni olmadan hiçbir şey göndermeyeceğim.
14) Eğer internette tanıştığım birisi bana posta ile ya da bir kişi aracılığıyla, herhangi bir şey gönderirse aileme söyleyeceğim.
15) İnternette iyi bir dil kullanacağım ve nazik olacağım.
16) Sadece şaka yapıyor olsam bile kimseyi korkutmayacağım ya da tehdit etmeyeceğim.
17) Ailem bana daha önce çok büyük bir tepki göstermeyeceğine söz verdiği için, internet yüzünden başıma ne gelirse gelsin onlara söyleyeceğim.
Çetin OFLAMAZ
Bilişim Teknolojileri Uzmanı